Sayılarla Metot Fuarı
Program
Cumartesi - 27 Nisan
13:00 - 13:30 Kayıt
13:30 - 14:00 Açılış Konuşmaları, Program Sunumu
14:00 - 15:00 Panel: Örgün ve Yaygın Eğitim Arası İşbirliği
Prof. Dr. İlke Evin Gencel, M. Volkan Müderrisoğlu
Mustafa Erdoğan, Halit Mirahmetoğlu
15:00 - 15:30 Kahve Arası
15:30 - 16:15 Tanışma
16:15 - 17:00 GUHEM Gezisi ve Fotoğraf Çekimi
17:00 - 17:15 Kahve Arası
17:15 - 18:45 Atölye I
-
Gönüllülük Elması - Salon: John Dewey
-
Bakıyorum Görüyorum - Salon: Mary Parker Follet
-
Uzay Yolculuğu: GUHEM’i Keşfetme ve Algoritmik Düşünme - Salon: Maria Montessori
-
Diji-SDÖ (Deneyimsel Öğrenme Metodolojisi ile Sosyal Duygusal Öğrenme Platformu) - Salon: Paulo Freire
19:00 - 20:30 Resepsiyon ve Ağ Kurma
Pazar - 28 Nisan
09:00 - 09:30 Kayıt
09:30 - 10:30 Atölye II
-
Dice4Team (Ekip İçin Zar At) - Salon: John Dewey
-
Green Screen Atölyesi - Salon: Mary Parker Follet
-
Galeri Yürüyüşü ile Sürdürülebilir Dünya’ya Bakma - Salon: Maria Montessori
-
Ruh Sağlığında Deneyimsel Öğrenme: Davranış Deneyler - Salon: Paulo Freire
-
Oryantiring (Orienteering) İle Maceralı Bir Yolculuğa Var mısınız? - Salon: Ara Avlu
10:30 - 11:00 Kahve Arası
11:00 - 12:10 Atölye III
-
Hologramı Keşfet! - Salon: John Dewey
-
Üçgenleme - Karmaşık Bir Konu için Basit Bir Oyun - Salon: Mary Parker Follet
-
Moduna Göre Doğaçla - Salon: Maria Montessori
-
Ariadne'nin İpi: 6Packs-Helix ile Öğrenme Deneyimi Tasarımı - Salon: Paulo Freire
12:20 - 13:30 Atölye IV
-
Ultimate Frisbee - Spor Yoluyla Deneyimsel Öğrenme - Salon: Ara Avlu
-
STEMLİYORUZ - Salon: John Dewey
-
İçimdeki Ritim - Salon: Mary Parker Follet
-
LEGO Serious Play - Salon: Maria Montessori
-
Hatasız Alan Oyunu - Salon: Paulo Freire
13:30 - 14:30 Öğle Yemeği
14:30 - 16:00 Kapanış
Atölyeler
LEGO Serious Play
Betül SEYREN - Abdullah AYDIN
Örgütsel Psikolog
Katılımcıların yaratıcı düşünme, problem çözme ve iletişim becerilerini geliştirmelerine yardımcı olmak için kullanılır. LSP, katılımcıların LEGO parçalarını kullanarak kendi yapılarını oluşturmasını ve bu yapılar üzerinden fikirlerini, deneyimlerini ve duygularını ifade etmelerini sağlar. Katılımcılar, karmaşık konuları daha kolay anlamalarına ve paylaşmalarına yardımcı olmak için kendi metaforlarını oluştururlar.
Uzay Yolculuğu: GUHEM’i Keşfetme ve Algoritmik Düşünme
Büşra AKYÜZ TİNGİL
Araştırmacı
Katılımcıların deneyimsel uzay macerası sırasında algoritmik düşünme becerilerini geliştirmelerini ve ekip çalışması yoluyla Gökmen Uzay Havacılık Eğitimi Merkezi hakkında bilgi edinmelerini sağlamak, görsel bir Gökmen Uzay Havacılık Eğitimi Merkezi ziyaret algoritması geliştirmek.
Hologramı Keşfet!
Muhammet Celalettin ÖZER
Hologram atölyesi, katılımcıların basit malzemeler kullanarak holografik görüntüler oluşturmayı öğrendiği yaratıcı bir etkinliktir. Katılımcılar, şeffaf asetat kağıdından bir piramit oluşturarak telefon veya tablet ekranından oynattıkları uygun hologram videolarıyla 3D görüntüler elde ederler. Telefonun ekranına yerleştirilen piramit, videonun yansımalarını kullanarak sanki içinde gerçek bir 3D nesne varmış gibi hareket eder.
Oryantiring (Orienteering) İle Maceralı Bir Yolculuğa Var mısınız?
Esma BELGRAT
Özel Ukeb Okulları İlkokul Müdür Yardımcısı
Oryantiring, harita yardımı ile yön bulmayı içeren, zamana karşı yapılan bir spordur. Okullarda ise hem farklı duyuları bir arada kullanmayı hem de odaklanmayı sağlamak için kullanılan etkileyici bir metottur. Bu atölyede oryantring metodu ile oluşturulmuş bir ders içeriği işlenecektir.
Ariadne'nin İpi: 6Packs-Helix ile Öğrenme Deneyimi Tasarımı
Alaz Han CANBOLAT
Öğrenme Ekosistemi Tasarımcısı
Enes ŞAHİN
Kurumsal Eğitim Uzmanı
6Packs-Helix öğrenme deneyiminizi katman katman inşa etmeyi, var olan bilgilerinizin üstüne yeni katlar eklemeyi ve en önemlisi, bu yapıyı sağlam bir temel üzerine oturtmayı amaçlayan yeni nesil bir öğrenme deneyimi tasarım modelidir. Tasarladığımız 6 aşamalı eğitim tasarım modeli sadece bir eğitim tasarım metodu olamamakla birlikte bireyin öğrenme stillerini ve öğrenme döngüsünü kapsayan uçtan uca bir öğrenme sarmalıdır. Tıpkı Ariadne'nin Theseus'a labirentten çıkış yolunu bulmasında yardımcı olduğu gibi, bu eğitim modelimiz de yetişkin bireylerin öğrenme yolculuklarını yeniden inşa etmek için tasarlanmıştır.
Bakıyorum Görüyorum
Koray UNUR
Eğitmen
Kültürlerarası iletişim alanındaki klasik metotlardan biri olan Tasvir Et-Yorumla-Değerlendir (DIE - Describe, Interpret, Evaluate) öğrencilerin özellikle olaylara bakarken ilk tepkilerinin ne olduğunu fark etmelerini sağlamayı hedefleyen kültürel öz farkındalık arttırmaya yönelik bir etkinliktir. Atölyede doktora araştırmanın bir parçası olarak bu metodu tarih eğitimi odağında geçmişten fotoğraflarla uygulayacağız. Buradan hareketle dünyayı nasıl kendi penceremizden gördüğümüzü fark etmenin yanı sıra olaylara soğukkanlı bakabilmenin farklı bir yolunu da keşfedeceğiz.
Üçgenleme - Karmaşık Bir Konu için Basit Bir Oyun
Seda YARALI
Yaratıcı Drama Eğitmeni ve Deneyim Tasarımcısı
Karşılıklı bağımlılığı, bağlantıyı ve karmaşıklığı gösteren bu oyun aracılığıyla katılımcılar, karmaşık bir sistemin temel yönlerini deneyimler veya doğrudan gözlemler. Karmaşık sistemlerin belirli bir tür sonuca yönelik olduğu ve tamamen rastgele olmadığı gerçeğini, seçimlerin geriye dönük olarak kaydedilebileceğini ve anlaşılabileceğini ancak tekrarlanamayacağını gösteren bir oyun deneyimlenir. Bu da kime bağımlı olduğumuzu bildiğimiz ancak kimin bize bağımlı olduğunu bilmediğimiz bu sistemde karşılıklı bağımlılığı gösterme fırsatı verir. Daha sonra, bu sistemin parçaları etkileşime girdiğinde, parçaların sonraki davranışlarını değiştiren yeni bir şeyin (beklenmeyen bir hareket) ortaya çıktığını da vurgular.
Galeri Yürüyüşü ile Sürdürülebilir Dünya’ya Bakmak
Özlem BİLGE
Öğretmen-Mesleki Gelişim Uzmanı
Galeri Yürüyüşü ile Sürdürülebilir Dünya’ya Bakmak" adlı atölye, sürdürülebilirlik odağında “Galeri Yürüyüşü” ( Gallery Walk ) metodunun uygulanıp deneyimlenmesine odaklanacak biçimde tasarlanmıştır. Bu atölye ile katılımcıların galeriler aracılığıyla sürdürülebilirlik konusunu derinlemesine düşünmeleri ve sürdürülebilir bir Dünya için nasıl hareket edebileceklerini keşfedip sorgulamaları ve metodun uygulama adımlarını fark edip deneyimlemeleri sağlanacaktır. Atölye “Galeri Yürüyüşü” ( Gallery Walk ) metodu ile yürütülerek deneyimsel bir öğrenme keşfini kolektif bir etki ile de yaşatabilmeyi amaçlar.
Ruh Sağlığında Deneyimsel Öğrenme: Davranış Deneyleri
Kenan POLAT
Dr. Öğr. Üyesi
Atölye, ruh sağlığının iyileştirilmesi, korunması ve geliştirilmesi için altın standartlardan biri olarak kabul edilen davranış deneylerinin tanıtımı, türleri, kullanım alanları ve örneklerine ilişkin bilgilerin sunumunu ve örnek bir davranış deneyinin rol oynamasını içermektedir.
İçimdeki Ritim
eurythmics / ritmik dans
Derya KAÇMAZ
Dr. Öğr. Üyesi
E. DALCROZE temelde adımlar ve dansla müziğin doğasını içselleştirmeyi amaçlamıştır. Bu çerçevede doğaçlama yapılan müzikli uygulamalar yoluyla, dikkatin toplanması, grup dinamiğinin yükseltilmesi, grubun yeni aktivitelere hazırlanması amaçlanır. Aynı zamanda konuşma, okuma ve müzik pratikleri için de kullanılabilen uygulamalar içerir. Farklı coğrafya ve milletlerden insanlarla da uygulandığında, müzik dilinin evrensel olması, ritim ve ezgi unsurunun hepimizin içinde halihazırda bulunması gibi unsurlar da grupla paylaşılmış olur ve hep birlikte deneyimlenir.
Diji-SDÖ (Deneyimsel Öğrenme Metodolojisi ile Sosyal Duygusal Öğrenme Platformu)
Yusuf ALTUNHAN
Eğitmen
Bu atölye öğretmenlerin, eğitim profesyonellerinin, eğitim alanında faaliyet gösteren sivil toplum örgütü çalışanları ve gönüllüleri için Deneyimsel Öğrenme Metodolojisi ile Sosyal Duygusal öğrenme becerileri eğitim içerikleri geliştirme sürecini adım adım aktarmaktadır.
Green Screen Atölyesi
Tuğrul İPEK
Sınıf Öğretmeni
Atölyem'de arttırılmış gerçeklik uygulaması olan Green Screen (yeşil perde ) uygulamasını kullanıyorum bu uygulama ile çalışmaların arkasına istediğimin fonu fotoğrafı veya videoyu koyarak öğrenciler için bir örnek olay ortamı oluşturuyorum öğrencilerin bu ortamda beklenen davranış ulaşması için çalışmalar yapmasını destekliyorum. Özellikle öğrencilerin hayal gücünü destekleyen bu uygulama sayesinde birçok drama ve rol oynama uygulaması daha etkili bir şekilde kullanılabilmektedir.
STEMLİYORUZ
Habibe Durmuşoğlu
S. Mustafa Baştepe
STEM tekniklerini deneyimsel öğrenme metotları ile öğrenme süreçlerine entegre etmek için buradayız. Atölyemizde dörder kişilik dört farklı takım oluşturulacaktır. Gruplar, kura yöntemi ile belirlenecektir burada amaç heterojen gruplar ile grup sinerjilerini arttırmak. Sonrasında ise verilen bir problem durumu (gerçek yaşam problemi olabildiği gibi uzayla ilgili eğlenceli konularda olabilir ) çözümü için gruplar, arkasını sen getir tekniğini kullanarak senaryo tamamlama yaparak hipotezini geliştirecek. Bu aşamada takımların isteği doğrultusunda fikir kutusu tekniği de kullanılabilir. Sonrasında takımlara belirli bir sembolik bütçe verilerek malzeme marketinden ( marketimizde ihtiyaç duyulan kırtasiye malzemeleri olacak ) alışveriş yapmaları istenecek ve verilen süre içinde prototiplerini geliştirmelerini bekleyeceğiz. En son aşamada ise pazarlama ve reklam tekniği ile grup üyelerinden prototip sunumlarını yapmalarını bekleyeceğiz.
Dice4Team (Ekip İçin Zar At)
Ümit YARDIM
Uzman Eğitmen
Oyunu grup dinamiği yaratma metodu olarak tasarlanan, 'Mission Impossible' yöntemi ile 'Monopoly' oyununun birleşimidir. Her türlü eğitime başlamanın keyifli bir yoludur. Bu oyun ile katılımcılar projenin/eğitimin bir parçası haline gelir, katılımcılar arasındaki dayanışma ortamı yaratılır ve birbirleriyle ilk etkileşim sağlanır. Projenin/eğitimin verimli şekilde geçmesi için güven ortamının yaratılmasını sağlar.
Hatasız Alan Oyunu
( none fault zone)
Dilek Gökçen PASİN
Sınıf Öğretmeni
Bir kutu oyunu olan hatasız alan oyunu, iki kişilik bir oyundur. Duygu ve ihtiyaç kartlarının kullanımına dayalı bir iletişim oyunudur. Şiddetsiz iletişim ekolüne dayalı olarak Sura Hart’ ın tasarladığı bu oyun, anlaşmazlık çözümünde kullanılır. Taraflar şiddetsiz iletişimin dört adımı olan gözlem, duygu, ihtiyaç ve ricalarla kendilerini ifade eder ve karşındakine empati yapar.
Moduna Göre Doğaçla
Gönülülük Elması
Berfin EFE, Buğra YETİM
Medipol, Marmara Üniversitesi Deneyimsel Eğitim Komitesi Koordinatörleri / Deneyimsel Eğitim Merkezi Gençlik Çalışanları
"Moduna Göre Doğaçla" nın temel amacı, insanlar ve durumlar arasındaki, çeşitli/farklı durumların farkında olabilmek, hoşgörüyle yaklaşabilmek ve iletişimdeki zorlukları daha iyi anlayabilmek için empati yeteneğini geliştirebilmeyi amaçlamaktadır. Metodumuz kapsayıcı bir nitelikte olup, günlük hayattaki pekçok kişiye hitap edebilir ve çoğu durum/olay ve kurguya da rahatlıkla uyarlanabilir niteliktedir.
Ayşe KARANLIK
Gençlik Çalışanı / Eğitmen
Katılımcıyı derin düşünmeye ve düşüncelerini farketmeye, empati ve takım iletişimi becerilerini geliştirmesine imkân veren keyifli bir metodda buluşuyoruz. İletişim becerileri, kurumsal yetkinlikler, flört şiddeti, ilk ve ortaöğretim ders içerikleri gibi farklı konulara kolaylıkla uyarlayabileceğiniz bir dinamik çalışma!
Ultimate Frisbee - Spor Yoluyla Deneyimsel Öğrenme
İlknur DİNÇ
Gençlik Çalışanı / Eğitmen
Sporda deneyimsel öğrenme kullanımını teşvik eden bir Ultimate Frisbee uygulaması ile takım çalışması, dahil etme değerleri kapsamında katılımcıların 3 aşamada deneyimleyeceği bir frisbee uygulamalarına katılmaları sağlanır. Fiziksel etkinlik ve stratejik düşünme boyutları ile katılımcılar Education for/by/through Sport tematik alanlarını keşfedeceklerdir.