🎯 Katılımcıların düşünmesini sağlayıp, sıra dışı fikirlerin ortaya çıkmasını ve yeni yaklaşımlar geliştirmeyi amaçlar. Hızlı ve yaratıcı çözümler bulmak için kullanılabilir.
🏷️ #Çatışmayönetimi #Çevre #İzlemevedeğerlendirme #Sanat #İletişim #Kültürlerarasıöğrenme #Sağlık #Takımçalışması #Teoloji #Grupdinamiği #Krizyönetimi #Riskyöneitmi #Stresyönetimi #Zamanyönetimi #Demokrasi #Sanatyoluylaeğitim #İnsanhakları #Projedöngüsüyönetimi #Sosyaldahiletme #Cinsiyeteşitliği
👨👨👦 16- 40 & 14+ Yaş
⏰35-60 dakika
✂️ Takım sayısı kadar masa, masa örtüsü, her masaya bir vazo ya da çiçek (kafe'de olduklarını hissettirmeliyiz) takım sayısı kadar renkli kalem (her masada 1 adet farklı renkte olmalı), takım sayısı kadar A4 kağıdı (her masa için 1 adet)
👣 ADIM ADIM UYGULAMA
1) Mekan:Öncelikle rahat, samimi bir kafe oluşturmak bu metodun olmazsaolmazı. Eğitim salonuna küçük dokunuşlarla güzel bir kafe ortamı oluşturabilirsiniz. Öncelikle 4-5 masa ve her masa etrafında 4-5(katılımcı sayısına göre hazırlanabilir ancak masa etrafında beşten fazla kişi olmamalı) sandalye, masa örtüleri, mümkünse masalara çiçekler, hafif bir müzik, her masada renkli kalem ve kağıtlar bu dekorun daha da güzel olmasını sağlayacaktır.
2) Karşılama ve Bilgilendirme:Eğitmenler, kafenin sahibi olarak kendinizi tanıtıp, Dünya Kafeye geldikleri için katılımcıları selamlayarak, sıcak bir karşılama yapabilirsiniz. Katılımcılara kafenin kuruluşuyla ilgili bir bilgi verebilir, amacını ve neler yapacaklarını belirtip, katılımcılardan istedikleri masaya oturmalarınıisteyebilirsiniz.
3) Küçük Gruplar ve Değişimler:Metot, herkesin oturmasından sonra ilk 5 dakika gruplar masalarındaki sorular hakkında konuşup, gruplarını temsil eden kalem rengiyle masalarında bulunan A4 kağıdına fikirlerini konuşup yazarlar. Her 5 dakika sonrasında başka bir masaya geçerler ve başka bir konu hakkında konuşurlar. Dilenirse her masadan seçilecek bir kişi "aktarıcı" olarak kalır ve sonra gelen gruba kısaca konuşulanları aktarır, burada önemli olan her grubun konuşmalarını aynı zamanda masadaki kağıda da not olarak almış olmaları ve yeni gelen ekibin bu yazılanları görüptekrara düşmemesi, yeni fikirler eklemesidir. Her gruptaki aktarıcılar,bilgilendirmeyi yaptıktan sonra aynı anda kendi gruplarına katılırlar ve yenimasadaki soruyu tartışmaya başlarlar.
4) Sorular: Her masaya, eğitim konunuzla bağlantılı oluşturulmuş sorulargeliştirmelisiniz. Katılımcılarınızın rahat çalışabileceği kadar (her grupta 4-5) masave masa sayısı kadar soru belirlemeniz çok iyi olacaktır. Kalabalık gruplar için aynısoru bir kaç masada olabilir ancak gruplar aynı soruyu iki kere cevaplamayacakşekilde etaplar planlanmalıdır. Sorular grupların paylaşım yapabileceği, konuyutartışabileceği açık uçlu sorular olmalıdır.
5) Hasat Aşaması:Küçük grup konuşmalarından sonra, tüm gruplar her soruya cevap vermiş olacaklardır, hergrup son masasında yazılanları harmanlayıp düzenleyerek sunabilir ve çıktıları konuşabilirsiniz. Bununla birlikte grupla önemli noktaları konuşabilirsiniz.
Sonuçları siz toplayıp grafik hazırlayarak sunum yapabilirsiniz. Tüm bunlar vaktinize, katılımcınıza ve katılımcı ihtiyaçlarına göre şekillendirilebilir.
✏️Anonim