🎯 E. DALCROZE temelde adımlar ve dansla müziğin doğasını içselleştirmeyi amaçlamıştır. Bu çerçevede doğaçlama yapılan müzikli uygulamalar yoluyla, dikkatin toplanması, grup dinamiğinin yükseltilmesi, grubun yeni aktivitelere hazırlanması amaçlanır. Aynı zamanda konuşma, okuma ve müzik pratikleri için de kullanılabilen uygulamalar içerir. Farklı coğrafya ve milletlerden insanlarla da uygulandığında, müzik dilinin evrensel olması, ritim ve ezgi unsurunun hepimizin içinde halihazırda bulunması gibi unsurlar da grupla paylaşılmış olur ve hep birlikte deneyimlenir.
🏷️ #eurythmics #rythm #dalcroze #dance #groupdynamics
👨👨👦 yaş sınırı yok
⏰ 30 / 60 ya da 120 dakika
✂️
yerde çemberler oluşturmak için yapışkanlı renkli şeritler
30-50 cm lik ağaç çubuklar ve uçlarına bağlamak için renkli şerit kurdeleler
farklı renklerde avuç içine sığacak kadar kesilmiş tüller
ses kayıtlarını dinletebilmek için gerekli ses düzeneği
👣 ADIM ADIM UYGULAMA
Müzikli uygulamalara başlamadan önce gruba 15-20 dakika rahatlatıcı nefesler ve gevşeme hareketleri yaptırılabilir. Grubun kendi içerisinde bir dinamizminin oluşması açısından işlevsel olmaktadır.
1.uygulama: Yerde birbiri ardına sıralanmış renkli çemberler bulunmaktadır. Katılımcılar, önceden hazırlanmış kayıt eşliğinde ya da uygulayıcının kendisi tarafından herhangi bir çalgıyla çalarak duyuracağı ezgiye, ritmik açıdan uyum sağlamaya çalışarak, çemberlerin içinden adımlarla geçerler. Ben yazılan ezgileri piyanoda çalarak kaydetmeyi ve kaydı kullanmayı tercih ettim, farklı çalgılar da kullanılabilir. Burada belirleyici olan elbette ezgilerdeki ritim unsuru olmaktadır. İlk çemberin arkasında dizilip, sırası gelenin adımlara başlaması ve tekrar arkaya geçmesi ile bir döngü oluşmakta ve giderek kendi içinde bir tür dansa dönüşen hareketler, grubun keyifle katılımını sağlamaktadır. Sayıya göre katılımcıları 2 ya da daha fazla gruba ayırarak yaptırılabilir.
2.uygulama: Grubun serbestçe salona dağılması istenir ardından yine kayıttan ya da canlı çalınan ezgiler eşliğinde, önce ellerindeki kurdeleleri ardından tülleri savurarak, tamamen doğaçlama ritme eşlik etmeleri istenir. Bu uygulama sırasında katılımcılar ikili ya da üçlü gruplar halinde danslar da sergilemek isteyebilir, ki bu da engellenmemelidir, grup dinamiği açısından olumlu olmaktadır.
3.uygulama: Belirleyeceğiniz sayıda katılımcı ayakta dağınık halde salona yerleşirler. Kayıttan gelen komutlara (hızlanın, yavaşlayın, doğaçlayın, durun, ilk tempoya dönün vb. ) uyarak bu sefer farklı tempolardaki ezgilere doğaçlama danslarla cevap vermeleri istenir.
4.uygulama: Herkes yine ayakta dağınık halde iken, kayıttan duyacakları ilk ezgiye göre, her bir katılımcının birbirinden farklı olmak kaydıyla bir ilk hareket belirlemeleri ve onu da dans halinde devam ettirmeleri istenir. Ardından aynı ezgi devam ederken bu sefer yapıyor oldukları birinci figürden farklı bir ikinci hareket bulup ona devam etmeleri istenir. Görüldüğü gibi hem yaratıcılığı teşvik eden hem de doğaçlama dans içeren bu uygulama, doğal akışı içerisinde her seferinde ve her farklı grupla oldukça eğlenceli paylaşımlar ortaya çıkarmaktadır. Tercihe bağlı olarak, grubun katılımına göre, ikinci figüre, üçüncü figür de eklenebilir ardından bunların sırasıyla baştan yapılması da istenebilir. Son olarak da, yine kayıttan duyulan başka bir ezgiye, herkesin serbest doğaçlama danslarla eşlik etmesi ile uygulama bitirilir.
✏️ Emile Dalcroze
📂 DOSYALAR
Varsa metot ile ilgili dosyaları buraya yükleyiniz.