Oryantring (Koşarak Yürüyerek Hedef Bulma) farklı mekânlarda ve doğal arazi ortamlarında yapılabilen, katılımcıların kontrol noktalarını harita ve pusula yardımı ile en kısa zamanda bularak gerçekleştirdiği, sorun çözme yeteneğini geliştiren doğa sporudur.
Bu doğa sporu kapalı alanlarda büyüyen çocuklarımızın, açık alanda yön bulma, hedefe odaklanma, ekip çalışmasında etkin olma gibi birçok alanda gelişimlerine katkıda bulunmaktır.
Bu metodun eğitimdeki amacı, Oryantiring bazlı açık alan eğitim uygulamasını, ders konularını “görerek, yaparak ve yaşayarak öğrenme” anlayışıyla anlatmak, pekiştirmek, değerlendirmek için eğitim aracı olarak kullanılmasıdır.
Bir diğer amacı ise disiplinler arasında (görsel sanatlar-müzik-oryantring sporu- okuma-anlama-yorumlama vb. vb. ) ilişki kurarak yapılan söz konusu etkinliğin ya da benzerlerinin Türkçe dersinde nasıl uygulanabileceğine dair veriler sunmaktır.
Etkinlik içerisinde kullanılan yöntem ve teknikler ;Oryantiring,soru-cevap, beyin fırtınası, grup çalışması ve İstasyon tekniğidir. Ayrıca pano yapımı gibi uygulamalar gerçekleştirilebilir.
👨👨👦 08-12 yaş grubuna uygulandı,İstenirse her yaş grubuna uygundur.
⏰ 60 dk oryantring
.Kitabı inceleme, değerlendirme bir hafta
✂️Çekirge'nın Yolculuğu kitabı. Okuma kitabı, mekanın haritası, atık materyaller, tuz,fırça,kalem ,lego parçaları,a4 kağıtları
👣 ADIM ADIM UYGULAMA
Katılımcılar çemberde toplanır.
Her katılımcıdan sarı-kırmızı-mavi-yeşil renklerden oluşan uçak biletlerinden birini seçmeleri istenir. ( Katılımcılar kaç kişi ise biletlerin renkleri 4 eş gruba ayrılacak şekilde olmalı. Örneğin 16 kişi ise 4 sarı,4mavi,4 yeşil,4 kırmızı bilet olmalı)Aynı renk seçen kişiler o renk grubu oluşturur. Oyun boyunca her istasyonda kendi renginin zarfını alır ,etkinliklerini yapar.
Böylelikle gruplar oluşur. Her grubun bir lideri ,yazmanı ,toplayıcısı, okuyucusu belirlenir.
İlk önce gruplar bulundukları ortamda gizlenmiş olan kendi renklerinin zarflarını arar, bulurlar.
Zarfın üzerinde bulunan kilidi açmak için verilen şifreyi çözer ,haritaya ulaşır ve verilen yönergeleri grupla takip ederler.
Grup hep birlikte hareket etmeli,her grup üyesi etkinliğe aktif olarak katılmalı,lider tüm üyelerin katılımına ön ayak olmalıdır.
Artık grubun elinde bir harita ve harita üzerinde işaretlenmiş istasyonlar vardır. Grup üyelerinin amacı o istasyonlara harita yardımıyla gitmek, zarfını bulmak ve kendilerinden istenen yönergeleri yerine getirmektir.
Tüm istasyonlara gidip yönergeler yerine geldiğinde son durağa ulaşılır ve orada etkinliğin amaca olan hazineye yani kitaba ulaşılır.
Son durakta yine çember olur kitap hakkında kısaca konuşulur ,katılımcıların duyguları alınır. Kitabı incelemeleri,okumaları beklenir.
Kitabı okuduktan sonra oryantring istasyonlarındaki etkinliklerin kitapla ilişkisi tespit edilerek durum hakkında felsefi sorgulama yapılır.
Kitabın farklı bölümleri farklı zamanlarda sorgulanmaya uygundur.