🎯 Hedef kitlenin, eleştirel düşünme süreci ile kendilerini anlama sürecine girmeleri ve sorunlarının farkına varmaları amacıyla birtakım kodlarla yapılan bilinç oluşturma çalışmasıdır.
🏷️ #Çatışmayöetimi #Çevre #Demokrasi #Teoloji #İzlemedeğerlendirme #Sanat #Sanatyoluylaeğitim #Grupdinamiği #İnsanhakları #Kültürlerarasıöğrenme #Krizyönetimi #Öğrenmeyiöğrenme #Projedöngüsüyönetme #Riskyönetimi #Sağlık #Sosyaldahiletme #Stresyönetimi #Takımçalışması #Zamanyönetimi #Cinsiyeteşitliği
👨👨👦15- 20 Kişi& 10+ Yaş
⏰ 1 oturum 50 dk olmak üzere toplam 2 oturum 100 dk
✂️ Kullanılacak malzeme kodlama yöntemine göre değişebilir. *Renkli kartonlar,
Kodlama için kullanılacak görseller ( video,resim, fotoğraf vs.) , Patafix yapıştırıcı, Kurşun/tükenmez kalem, Silgi, açacak, *Tahta kalemi
👣 ADIM ADIM UYGULAMA
Paulo Freire’nin yönteminde eğitim izlencelerinin içeriği, her bölgenin kendiyerlileri (hedef kitle) ile birlikte geliştirilmektedir. İzlence hazırlama çalışması,araştırma ve uygulamanın eş zamanlı ve iç içe yürütüldüğü, çok sistemli veincelikle tasarlanmış beş evrede gerçekleştirilen bir süreçtir;1.aşama:Eğitim ekibi ile bölgeden katılan gönüllüler tarafından yerinde yapılan ve halkınkonusal evrenini yanı onların toplumsal durumlarındaki başlıca konularıkeşfetmek amacı güden ve bugünkü var olan, somut gerçekliğe ilişkin biraraştırmayı kapsar.2.aşama:Hem tartışmada kullanılmak üzere belirli konuların, hem de eleştirel konuşmayanı sıra dilin gelişimini de üretecek olan sözcüklerin, çözümlenmek üzereseçilmesini kapsar. Üretken sözcükler, dil bilimsel ölçütlere ve sosyo-siyasalönemlerine göre seçilir. Böylece seçilen konuların çoğu yöreden gelen konularolmaktadır, ancak Freire, ekibin kendisinin de halk tarafından önerilmemiş bazıkonuları izlenceye katma hakkı olduğunu İleri sürer.3.aşama:Bu üretken konular ve sözcükler ile kodlamalar yapılır. Bunlar, yöredeki tipikvaroluşsal durumların görsel sunumları olup, tartışılacak sorunları ortayakoyabilecek biçimde tasarlanır. Kodlamalar, yöre insanı için bilindik durumlarıtemsil etmekle birlikte, bölgesel ve ulusal sorunların çözümlemesi için de yenibakış açılarına yol açmalıdır. Bunların tartışılması katılanları daha eleştirel birbilince doğru yönlendirmektedir. ( Bu aşamada düşünme sürecinin önce bireyselolarak yapılması (yazı çalışması, resim çalışması vs.) ve sonrasında grup olaraktartışma sürecine geçilmesi ile katılımcıların kendini ifade edebilecek alansağlanması önemlidir.)4.aşama:Eşgüdümcüler için kılavuz işlevi görecek çalışma izlenceleri geliştirilir. Bunlareşgüdümcüleri yetiştirme izlencesinin bir parçasıdır ve bütün izlencenin en zorkısımlarından biridir.5.aşama:Çok çeşitli eğitim araç-gereci üretilir.
Hazırlık aşaması böylece gerçekleştiğinde; izlence içeriği, uygulama sırasındageliştirilmek üzere hazırdır.*Problem tanımlandıktan sonra, ihtiyaca yönelik eğitim çalışması yapılmalıdır.*** Paulo Freire'nin eğitim dili; okul yerine kültür çemberi, öğretmen yerineeşgüdümcü, dersler yerine diyaloglar, öğrenciler yerine katılımcılardır.****Paulo Freire'nin Problem tanımlayıcı eğitim modelinin detayları için"Ezilenlerin Pedagojisi" kitabına bakılmalıdır.
✏️ Paulo Freire