🎯 • Farklı olanlara karşı empati geliştirmek
• Toplumdaki fırsat eşitsizliği üzerine bilinç düzeyini artırmak
• Belirli sosyal azınlıklara ya da kültürel gruplara dahil olmanın getirebileceği kişisel sonuçlar üzerine anlayış geliştirmek.
🏷️ #Deneyimselöğrenme #Dijitalaraçlar #Grupdinamiği #Öğrenmeyiöğrenme #Demokrasi #Sosyaldahiletme
👨👨👦 10-30 Kişi & 16+ Yaş
⏰60 dakika
✂️ Çevrimiçi aracı ( PC, Tablet, Laptop, Telefon v.b. )
👣 ADIM ADIM UYGULAMA
1. Arka planda dinlendirici bir müziğin çaldığı rahat bir ortam yaratılır. Ya da katılımcılardan sessizce oturmalarını istenilir.2. Rol kartlarını rastlantısal olarak mesaj iletisi yoluyla katılımcılara ayrı ayrı gönderilir, her katılımcıya bir rol verilir.Kendilerine ulaşan rol mesajları diğer katılımcılarla paylaşmamaları istenir.3. Kendilerine ulaşan rol mesajları bir kez daha sessizce okumaları istenir.4. Rollerine girmeye başlamaları istenir. Yardımcı olması için aşağıdaki sorulardan birkaçı yöneltilir. Katılımcıların düşünmeleri, kendilerini ve yaşantılarını gözlerinde canlandırmaları için her sorudan sonra kısa bir ara verilir.Baştaki hayal etme aşamasında, bazı katılımcılar rolünü canlandıracakları kişinin yaşamı hakkında çok az bilgiye sahip olduklarını söyleyebilirler. Bunun çok da önemli olmadığını, hayal güçlerini kullanmalarını ve ellerinden geldiğince iyi bir iş çıkarmaya çalışmaları söylenir.
• Çocukluğunuz nasıldı? Yaşadığınız ev nasıldı? Ne tür oyunlar oynardınız? Anne-babanız ne iş yapardı?• Şu anda günlük yaşantınız nasıl? Sosyalleşme ortamlarınız hangileridir? Sabah, öğleden sonra ve akşam neler yaparsınız?• Ne tür bir yaşam tarzınız var? Nerede yaşıyorsunuz? Aylık ne kadar kazanıyorsunuz? Boş vakitlerinizde neler yapıyorsunuz? Tatillerde neler yapıyorsunuz?
• Sizi heyecanlandıran şeyler nelerdir? Sizi korkutan şeyler nelerdir?
5. Şimdi, katılımcılardan ortak bir çalışma dosyası olan excellden faydalanılarak oluşturulan (Daha öncesinde e-posta vb. ortamda kendilerine gönderilen) ortak çalışma sayfasında isimlerinin yer aldığı dijital atletizim alanındaki başlama çizgisinde olduğu gibi mutlak bir sessizlik içinde konumlanmaları istenir.
6. Katılımcılara durum ve olaylardan oluşan bir liste okuyacağınızı söyleyin. “Evet” diye yanıtladıkları her ifade için ileri doğru bir adım atmalılar (Bir hücre sağa doğru ilerlemeliler). Aksi takdirde, oldukları yerde kalmalı, kıpırdamamaları istenir.
7. “Durumlar” sırayla okunur. Her ifadeden sonra, bir hücre sağa doğru ilerlemeleri ve diğerlerine kıyasla nerede durduklarını anlamaları için kısa bir süre beklenir.
8. Etkinliğin sonunda, katılımcılar nerede bulunduklarına bakmalılar. Rolden sıyrılmaları için birkaç dakika süre tanınır. Ardından genel oturuma geçilerek çözümleme bölümüne başlanır.
Çözümleme aşamasında; Katılımcılara ne olup bittiğini, etkinlik hakkında ne düşündüklerini sorarak bu bölüme başlanır ve ardından aşağıdaki sorularla devam edilir.• İleri doğru adım atarken –ya da dururken– neler hissettiler?• İleri doğru daha sık adım atan kişiler, diğerlerinin kendileri kadar hızlı ilerlemediğinine zaman farkettiler?• Temel insan haklarının görmezden gelindiği anlar olduğunu düşünenler var mı?• Katılımcılar birbirlerinin rolünü tahmin edebiliyor mu? (Bu aşamada herkesin rolünüaçıklamasını isteyin)• Farklı bir rolü canlandırmak ne ölçüde kolay ya da zordu? Rolünü oynadıkları kişiyikafalarında nasıl canlandırdılar?• Bu alıştırma toplumsal gerçekleri bir anlamda yansıtıyor mu? Nasıl?• Oynanan değişik roller için hangi insan hakları geçerli? Herhangi bir kişi, insan haklarınasaygı duyulmadığını ya da bu haklara erişimi olmadığını söyleyebilir mi?• Toplumdaki eşitsizliklerle mücadele için atılması gereken öncelikli adımlar hangileridir?
✏️ Buraya metodun yaratıcısını yazınız. Bilinmiyorsa "Anonim" yazınız.
📂 DOSYALAR