🎯Öğrencilerin sosyal özelliklerinin ve yeteneklerinin keşfedilmesi. öğrencilerin çevrelerindeki insanlara karşı olan bakış açılarının değerlendirilmesi.
🏷️ #İzlemedeğerlendirme #İletişim #Sosyaldahiletme #Sanat #Sanatyoluylaeğitim
👨👨👦 Maks. 30 kişi & Öğrenciler
⏰ 40-50 dakika
✂️ -
👣 ADIM ADIM UYGULAMA
A- Öğrenciler 2 gruba ayrılır.
B- İlk gruba okul, dershane, bilgi evi v.s çalışanlarını yansıtabilecekleri roller (öğretmen, öğrenci, müdür, müdür yardımcısı, temizlik görevlisi vb, gruptaki öğrenci sayısına göre roller çeşitlenir ve her öğrenciye oynayabileceği düşünülen rol) verilir, ikinci gruba ise bir ev ortamını yansıtabilecekleri roller (baba, dede, abi, amca, anne, nine, abla, kız kardeş, teyze, hala vb.olarak her öğrenciye oynayabileceği düşünülen rol) verilir.
C- Öğrencilerden 4-5 dakika oynayacakları rollerle ilgili aralarında konuşmaları ve hazır olduklarında oynayacakları role göre sınıf içerisinde (veya ders nerede gerçekleştiriliyorsa orada) yerleşmeleri istenir. Diğer grup izleyici olur. 15 dakika içerisinde senaryosuz (doğaçlama olarak) rollerini (yapabildikleri kadarıyla) canlandırmaları istenir.
D- Aynı işlem daha sonra ikinci grup için de gerçekleştirilir.
E- Oyunlar tamamlandıktan sonra öğrencilere şu çözümleme soruları sorulur:- Oynadığınız rol ilk verildiğinde aklınızdan neler geçti?- Rolünüzü oynarken neler hissettiniz?- Başka biri gibi davranmak nasıl bir duyguydu?- Eğer oyunu tekrarlayacak olsak, aynı rolü oynamak ister miydiniz neden?
Bilgi: Oyun esnasında iyi gözlem yapmak çok önemlidir. Oyuna katılmak istemeyen veya katılıp da rolünü oynamakta çekingen davranan öğrenciler genellikle sosyal yönü geliştirilmesi gereken öğrencilerdir. Kendini daha ön plana atan, daha aktif olan öğrenciler de genellikle lider olma özelliklerine sahip öğrencilerdir.Senaryo olmamasının amacı, öğrencilerin sosyal hattaki izlenimlerini transfer edebilmesine, çok hızlı düşünüp karar verme becerilerinin gelişmesine katkı sağlamaktır.
✏️ Anonim