🎯 Araç, toplumsal değerler-toplumsal kontrol ilişkisi, insan haklarına bakış açısı gibi konuları ortaya koymaya yöneliktir. Aynı zamanda, düşünce özgürlüğü, adil olma, özgürlük gibi konuları ele almaya çalışmaktadır.
🏷️ #Çatışmayönetimi #Sosyalgeliişim #İnsanhakları #Takımçalışması
👨👨👦 Min. 10, Maks. 30 Kişi & Gençler-Yetişkinler
⏰2 saat
✂️ Katılımcı sayısı kadar sandalye, grup sayısı kadar masa, A4 Kağıt, kalemler, karton kağıtlar, boya kalemleri
👣 ADIM ADIM UYGULAMA
Lütfen önce ekteki Kralın mektubu dosyasını inceleyiniz.
Katılımcılara birazdan bir simülasyon uygulanacağını ve bu süre boyunca kendi kimliklerinde değil, onlara dağıtılacak rol kartlarındaki kimliklerde hareket etmeleri gerektiği açıklanır. Drama benzeri bir çalışma olduğundan verilen rolde ne kadar iyi dururlarsa simülasyonun da o denli verimli geçeceği aktarılır.
Katılımcılar 4’ü suçlu, kalanlarda dörderli veya beşerli gruplar halinde, jüri üyesi olarak ayrılır.
-Gruplara ayrılmış jüri üyeleri masalarına geçer.
- Suçlanan kişiler jüri üyelerinin tam karşısında yer alır.
Suçlular
Uyuşturucu satıcısı, 32 yaşında 2 çocuk annesi (2 yıldır hapiste)
Hacker, 23 yaşında, polisin veri sitemini bedava pizza söylemek için hacklemiş, tüm suç kayıtları silinmiş. (3 yıldır hapiste)
Alkollü araç kullandığı için 1 çocuğun ölümüne sebep olmuş, 55 yaşında
mühendis. 5 yıldır hapiste hiç suç kaydı yok
Aktivist, şiddet karşıtı eylemlerde bulunmuş, polise karşı hiçbir olumsuz hareketi yok, adı terör listesinde. (1 yıldır hapiste)
Suçlular, özellikleri, hapiste geçirdiği süre, suçlar uygulamanın amacına göre değiştirilebilir.
- Jüri üyelerine Kralın mektubu dağıtılır.
- Birinci aşamada suçlular sadece yaşları, suçları ve kaç yıldır hapiste oldukları ile ilgili jüri üyelerine bilgi verir.
- Ardından jüri üyelerine; istişare etmeleri için 3 dakikalık süre verilir.
-Her bir grup, kimi affedeceğini açıklar.
-Suçlulara 1 dakikalık kendilerini savunma süresi verilir.
-Jüri üyeleri, kendi aralarında karar verdikten sonra diğer masalardaki jüri üyeleri ile istişare yapıp nihai kararları verirler.
Uygulamanın değerlendirilmesi yapılıp oturum sonlandırılır. Değerlendirme bölümünde; neler hissettikleri, neler yaşadıkları, gözlemledikleri sorulur.
Yaşadıkları bu deneyimin gerçek hayatla benzerliklerinin olup olmadığı tartışılır.
Yaşadıkları deneyimden yola çıkarak toplumsal değerler ve kontrol ilişkisi, insan hakları ve düşünce özgürlüğü gibi konularda düşüncelerini paylaşmaları istenir.
Katılım, diyalog, uzlaşı, çatışma gibi kavramlar üzerinde konuşulur. Mümkünse değerlendirme sonunda insa hakları konusunda sunum yapılması oldukça tamamlayıcı olacaktır.
Simülasyonun başladığı andan itibaren eğitmenler oyunu doğal akışına bırakmalıdırlar.Simülasyon bittikten sonra mutlaka bir hareketlendirici yapılarak katılımcılar rolden çıkarılır. Değerlendirmeye geçilmeden önce kısa bir ara verilmesi tavsiye edilir.
✏️ Anonim