🎯Demokrasi, Parlamenter Sistem ve Katılım üzerine bir simülasyon. Simülasyonun genel amacı, katılımcılarda demokratik karar alma mekanizmalarında süreçlerin nasıl işlediği konusunda bilgi ve farkındalığın artırılmasıdır.
🏷️ #Çatışmayönetimi #Demokrasi #İnsanhakları
👨👨👦 Min. 25, Max. 60 & Gençler/ Yetişkinler
⏰ 2 saat
✂️ Katılımcı sayısı kadar sandalye, bir kaç masa, yazıcı, A4 Kağıt, kalemler, karton
kağıtlar, boya kalemleri.
👣 ADIM ADIM UYGULAMA
Lütfen önce ekteki simülasyon dosyasını inceleyiniz.Eğer vaktiniz varsa simülasyon öncesindeki oturumda drama egzersizleri yaparakkatılımcıları simülasyona hazırlayabilirsiniz.
ADIM ADIM UYGULAMA
1. ODANIN HAZIRLIĞIBüyük bir salon kullanmanızı öneririz. Salonda simülasyon için kurulması gereken yerler:a) Genel Kurul Parlamentoda olduğu gibi partiler grup halinde oturur. Meclis Başkanı için özel bir masa ve orta yerde de kürsü bulundurulur.b) Siyasi Parti Grup Bölümleri Birbirlerinden mümkün olduğunca uzak noktalarda parti grupları için masa ve sandalyeli bir alan bulundurulur.c) Derneklerin BölümleriDernekler için dernek sayısı kadar bölümde masa sandalye bulundurulur.d) Kulis Siyasi parti temsilcilerinin ve/veya sivil toplum temsilcilerinin bir araya gelip görüşebilecekleri (diğer bölmelerden uzak bir noktada) bir bölümde masalar ve sandalyeler bulundurulur.
2. SİMÜLASYONUN AÇIKLANMASI Katılımcılara birazdan bir simülasyon uygulanacağını ve bu süre boyunca kendi kimliklerinde değil, onlara dağıtılacak rol kartlarındaki kimliklerde hareket etmeleri gerektiği açıklanır. Drama benzeri bir çalışma olduğundan verilen rolde ne kadar iyi dururlarsa simülasyonun da o denli verimli geçeceği aktarılır. Katılımcılar rol kağıtlarında belirtilen rollere göre bölünürler. Katılımcılara rol kağıtları ve simülasyon ile ilgili diğer ek belgeler dağıtılır.
3. EĞİTMENLERİN ROLLERİ Eğitmenlerden birisi simülasyonun genel moderasyonunu ve takibini yapmalıdır. Kendisini Meclis Başkanlığı Bak Katibi olarak tanıtır. Meclis Başkanını, simülasyonda belirtilen problemlerin çözümü için siyesi parti liderleri ve grupları ile iletişime geçmesi konusunda yönlendirir. Diğer eğitmenler ise postacı rolünde olacaklardır. Postacı rolü oynayacak eğitmen sayısı yok ise, her bir grup(parti, dernek, başkanlık) için br posta kutusu konulur. Ve tüm yazışmalar bu yolla yapılır.
4. UYGULAMA Simülasyonun başladığı andan itibaren eğitmenler oyunu doğal akışına bırakmalıdırlar. Tek dikkat edilmesi gereken şey; simülasyonun süresi hesaplanarak simülasyonda belirtilen genel kurul oylaması için gereken meclis toplantısının en geç ne zamana kadar yapılması gerektiği Meclis Başkanına hatırlatılır. Bu ve simülasyon kuralları dışında hiç bir şeye müdahale edilmez.
5. DEĞERLENDİRME (DEBREIF)Simülasyon bittikten sonra mutlaka bir hareketlendirici yapılarak katılımcılar rolden çıkarılır. Değerlendirmeye geçilmeden önce kısa bir ara verilmesi tavsiye edilir.Değerlendirme bölümünde; neler hissettikleri, neler yaşadıkları, gözlemdikleri sorulur. Yaşadıkları bu deneyimin gerçek hayatla benzerliklerinin olup olmadığı tartışılır. Yaşadıkları deneyimden yola çıkarak demokrasinin özellikleri konusunda düşüncelerini paylaşmaları istenir. Katılım, diyalog, uzlaşı, çatışma gibi kavramlar üzerinde konuşulur. Mümkünse değerlendirme sonunda demokrasi, türleri ve katılım ile ilgili bilgi paylaşımı (sunum) yapılması oldukça tamamlayıcı olacaktır.
✏️ Mustafa ERDOĞAN, Özgür Nuri DEMİR, Mehmet KUZU