Metodun Amacı
🎯 Galeri yürüyüşü metodu; düşünmeye görünür kılmak, eleştirel düşünme becerilerini geliştirmek, işbirlikli öğrenmeye teşvik etmek, geri bildirim ve yansıtma sürecine dahil etmek için kullanılan etkileşimli bir aktif öğrenme metodudur.
🏷️ #tartışma #eleştireldüşünme #işbirlikliöğrenme #geribildirim
👨👨👦 Çocuk ve yetişkin düzeyi
⏰ 40 dakika
✂️ Flipchart, renkli marker kalemler, hamur yapıştırıcı
👣 ADIM ADIM UYGULAMA
Galeri yürüyüşü metodunu uygulamaya başlamadan önce hazırlık yapılır.
Tartışılacak soru, çözülecek problem, derinleşilecek ya da ön bilgileri belirlenecek kavram, incelenecek eser, görsel, tarihi olay hazırlanır.
İhtiyaç olan materyaller belirlenir. Mekânın metodu uygulamaya uygunluğu sağlanır.
Grup oluşturma yöntemleri kullanılarak gruplar oluşturulur.
Grupların belirlenen soru ya da görselin yer aldığı galerileri incelemeleri, düşüncelerini yazı, görsel veya sembol ile belirtmeleri istenir.
Galeri yürüyüşleri gerçekleştirken her grup uğradığı galerinin yazı, görsel,yorum ya da sembollerini inceler bunun üzerine eklemeler yapar.
Gruplar saat yönünde dönerek bir sonraki istasyona geçer. Rotasyon tüm galeriler tamamlandığında biter.
Edinilen bilgi ve deneyim üzerine rapor tutulur.
Geri bildirim ve sonuçlandırma kısmında doğru şekilde ifade edilmiş cevapları/yorumları pekiştirilir ve yanlış anlaşılmış / yanlış yorumlanmış bilgileri düzeltilir, eğer gerekiyorsa daha fazla yorum eklenir.
Galeri yürüyüşü tamamlanınca tüm gruplarla paylaşılarak tartışılır ve değerlendirilir.
Eğer metoda ve içeriğe dair bir geri bildirim alınmak istenirse şu sorular da sorulabilir: Uygulama sırasında ne/neleri fark ettiniz?
Uygulamanın güçlü yönleri nelerdir?
Uygulama nasıl daha iyi olabilir?
Nasıl geliştirilebilir?
Bir sonraki galeri yürüyüşünün daha iyi olması için neler önerirsiniz?
Galeri yürüyüşüne başka hangi konu/soru/video/ resim/metin dahil edilebilir? Gözlemlerinizin akranlarınızın gözlemlerine benzer veya farklı olmasını nasıl açıklanabilir?
Grupların yorumları, belirlenen karşıt noktalar, gerekçelerle birlikte sunularak tam bir sınıf tartışmasına dönüştürülebilir.
Tüm katılımcılar netleşen noktaları tartışabilir veya oylayabilir.
Geri bildirim galerisi şeklinde de uygulanabilir. Bu durumda ise tüm grup üyelerinin her galeriye uğrayarak geri bildirim vermeleri istenir.