🎯 Farklı kültürlerden insanların ortak yaşam alanlarında karşılaştığı problemleri olay
içerisinde geçen karakterlerin rollerine girerek ortak bir çözüm ve yaşam
kültürünü oluşturmalarını sağlamak.
🏷️ #Çatışmayönetimi #Çevre #Demokrasi #Sanat #Sanatyoluylaeğitim #İletişim #Krizyönetimi #Kültürlerarasıöğrenme
👨👨👦 Min. 13 kişi & Herkes
⏰2 saat
✂️ Herkesin oturabileceği birer sandalye, Toplantı salonu tarzında dekor edilmiş bir
oda.
👣 ADIM ADIM UYGULAMA
Katılımcılara aşağıdaki olay anlatılır.
“Öğrenci Köyü’nde önceki gece yaşanan bir olay mahalle sakinlerini ve öğrencilerin bir kısmını rahatsız etmiştir. Gece saat 02.00’da bir grup yabancı öğrencinin yüksek sesle şarkı söylemiş olması ertesi gün sınavı olan; uyuma, ders çalışma, dinlenme gibi ihtiyaçları olan öğrencileri rahatsız etmiştir. İlk başta sözlü ancak kaba bir dille uyarılan grup kaba tutumdan dolayı uyarıları dikkate almamış ve müzik eşliğinde eğlenmeye devam etmiştir. Uyarıda bulunan grup dışarıya çıkarak yüksek sesli bir tartışmaya girişmiştir. Bu durumdan rahatsız olan mahalle sakinleri okul yönetimine şikayette bulunmuş ve bu durumun çözülmesi üzerine bir toplantı rica etmiştir.”
Bu toplantıyı gerçekleştirmek üzere Öğrenci Dekanı aşağıdaki kişileri davet eder.
Aynı zamanda bu kişiler uygulamanın karakterleridir.
-Mahalle Sakinleri (En az 2 kişi)
-Nöbette olan güvenlik görevlisi
-Sınavı olan öğrenci grubu (En az 3 kişi)
-Yabancı Öğrenci Grubu (En az 3 kişi)
- Olayı gözlemleyen öğrenciler (En az 2 kişi)
-Öğrenci Temsilcisi
(Kolaylaştırıcı bu noktada Öğrenci Köyü’nden sorumlu memur rolünde toplantının konu dışına sapmaması yönünde bir karakter olabilir.)
Hikaye okunduktan ve karakterler rastgele dağıtıldıktan sonra her katılımcının kendi rollerini iyice okumaları ve aynı görevde olan kişilerle görevlerini tartışmaları için bir süre verilir. Görevler şu şekildedir:
ÖĞRENCİ DEKANI: Öğrencilerin sınavı olması durumunda yabancı öğrencilerin suçlu olduğunu düşünmektedir ancak bu durumun konuşarak çözülmesi ve tara?arın gerekli dersleri çıkarmasının ardından ceza vermeden toplantıyı sonlandırmalıdır. Mahalle sakinlerinin çok net ve kesin tavırlarına karşılık ise onları yumuşatmalı ve tekrar böyle bir şey olmayacağına ikna etmelidir.
MAHALLE SAKİNLERİ: Öğrencilerin sürekli gürültü yapıyor olmalarından dolayı bölge hakkının şikayetlerini iletmek üzere toplantı talebinde bulundular ve bu toplantıdan kesin bir çözüm olmadan ayrılmak istememektedirler. Öğrencilere ceza verilmesi en önem verdikleri maddeyken ceza olmasa da olayın bir daha tekrarlanmayacağına dair teminat istemelidirler.
GÜVENLİK GÖREVLİSİ: Olayın birinci dereceden tanığı olması ve şe?erinin baskısı sebebiyle öğrencilerin ceza almasından yana olmak zorundadır ancak öğrencilerin birçoğunu tanıması ve iyi diyalog halinde olması aralarındaki bir uzlaşma durumunda cezai rapor tutulması tarafını tercih etmek onun inisiyati?ndedir.
ÖĞRENCİ TEMSİLCİSİ: Öğrencilerin hiçbirinin ceza almaması için ortamı yumuşatmalı ve ortamdaki gerginliği tüm taraflar için olumlu yönde yatıştırmalıdır.
SINAVI OLAN ÖĞRENCİLER: Sınav gecesi böyle bir olayla karşılaştıkları için sınavları iyi geçmemiş ve bu durumun kesinlikle karşı tarafın yani yabancı öğrencilerin suçu olduğunu savunmaktadırlar. Ancak haklarında cezai işlem uygulanmaması için de mahalle sakinlerini ve öğrenci dekanını kendi tara?arına almak zorundadırlar.
YABANCI ÖĞRENCİLER: Daha önce diğer öğrenci grupları gece geç saatte yüksek sesle şarkı söylediği için bunun bölgede normal olduğunu ve kendilerinin de bunu yapabileceklerini düşünerek bu eğlenceyi yapmış olmaları onları haklı olduğunu düşündürmüştür. Çünkü kendi geldikleri ülkede (herhangi bir ülke olabilir) bu tip olaylar gayet doğal olarak algılanır. Ancak ülkelerinde insanlarla bilmedikleri dilde ve yüksek sesle konuşmak çok büyük saygısızlık kabul edilmektedir ve bu durumda haklı olduklarını düşünmektedirler. Mahalle sakinleri ve Öğrenci Dekanı’nı onlardan yana ikna etmelidirler ve ceza almamak için karşı grupla da uzlaşı ortamı yaratmalıdırlar.
OLAYI GÖZLEMLEYEN ÖĞRENCİLER: Daha önce de benzer olaylara karşılaşan bu öğrenciler olay tanığı olarak davet edilmişlerdir. Bu öğrenciler sadece o gece değil daha önce de gözlemler yapmıştır ve şu noktalarda sıkıntı olduğunu not etmişlerdir:
- Tüm öğrenci gruplarında gece geç saatte müzik yapan öğrenciler olmaktadır.
- Yabancı öğrenciler dışlanmış hissederek kendi aralarında bir gruplaşma yoluna gitmişler ve yerel öğrencilerle çok fazla diyaloğa girme ihtiyacı duymamıştır. Halbuki onları dışlayan grup okul içerisinde çok küçük bir gruptur.
- Benzer olaylar bölge içerisindeki ortak yaşam alanlarında da yaşanmış ve yönetim bu duruma müdahale etmemiştir.
Görevleri bu bilgileri tartışmalar arasında paylaşmak ve bunlar üzerine örnekler vererek iki tarafa da farklı bakış açıları kazandırmak, sahip olmadıkları bilgileri vermektir.
Tüm katılımcılara görevleri birer birer aktarıldıktan sonra diğer görev gruplarıyla paylaşmadan toplantı salonu olarak kurgulanan salonda yerlerini alır ve tartışmayı başlatmak üzere Öğrenci Dekanı’na söz bırakılır.
✏️ Ömer Faruk KOÇHAN